StylTip

Kachna na černém pivu

O Adventu by se měl držet půst. Jenže jděte do obchodu, když se na vás směje krásně rostlá selská kachnička, navíc ještě ve slevě. Kupuji dvě, jednu na hned a jednu do foroty a téma nedělního vaření je jasné. Myslím si, že i váš farář by tento drobný prohřešek rozřešil maximálně drobným pokáním ve formě tuplované modlitby před spaním. A pánové! Spojte příjemné s užitečným, udělejte tuto kachnu svým drahým polovičkám a myslím si, že vám projde i malá „opička“, kterou si při vaření můžete navodit, neboť věřím, že nezůstane s tou manipulací s pivem jen u podlévání kachny... (-:

Zajistíme si:

1 kachnu

sůl, kmín, pepř

a kvalitní černé pivo cca 250ml na podlití kachny

Na přílohu houskový knedlík a dušené červené jablečné zelí

 

Kachničku v pekáči řádně nasolíme, kachna snese soli více, dávám důraz i na prosolení zevnitř v trupu. Potom popepříme čerstvě mletým pepřem a pokmínujeme. Necháme tak hodinu odležet při pokojové teplotě. Podlijeme cca 0,3l vody.

 

Pečící troubu rozpálíme na 200°C, vložíme pekáč s kachnou a tak půl hodiny zprudka pečeme

 

Když se kachna zatáhne a pustí tuk, přilijeme tak 250ml černého piva, zbytek nalijeme do sebe a nemusí zůstat jen u toho jednoho (-:

 

Teplotu trouby snížíme na 140°C a pečeme cca 2 hodiny, než se šťáva vydusí, občas během pečení povrch kachny potřeme výpekem. Ve finále podlije cca 0,3l vody a zase na 200°C tak půl hodinky ještě pečeme, aby kachna získala zlatavou kůrčičku.

 

Podávám s knedlíkem, červeným zelím a samozřejmě s pivem

 

Dobrou chuť a pohodový předvánoční čas beze spěchu a stresu vám přeje

 

Pavel Čermák, account manager StylTip