StylTip

AUSZOGNE, bavorský sváteční pokrm

 

Adventní čas, krásný čas, čas předvánočních příprav, čas mystických a čarovných pokrmů. Tradice se míjí s historií.  Bavorská krajina a země Česká svou příbuznou gastronomií prostě patří k sobě. V Bavorsku je v předvánočním čase oblíben vcelku jednoduchý pokrm, který si teď společně uděláme. Připravíme si sladkou sváteční pochoutku s názvem „Auszogne“.

Dejme se do toho, nachystejme si:

 

250 ml mléka

500 g mouky

40 g droždí (1 kostku)

1 polévkovou lžíci cukru

50 g másla, měkčeného

1 vejce, špetku soli

 

Kromě toho:

 

25 g másla

Tuk na smažení (řepkový olej)

Dále třešňový nebo švestkový žehour – polevu

Kysanou smetanu nebo plnotučný tvaroh

Moučkový cukr na práškování

A pro fajnšmekry třešňový nebo švestkový destilát

 

 

Příprava:

Dáme mouku do velké mísy a vytlačíme v ní koryto. Rozdrobíme tam droždí a přidáme cukr a teplé mléko. Klidně si ale droždí s cukrem můžeme rozmíchat v teplém mléce v hrnku a směs vlít k mouce do toho korýtka. Nechám to na vás.  Lehce vlitý obsah posypeme ještě moukou a řádně směs promícháme v celistvé těsto. Přikryjeme a necháme to vykynout  na teplém místě 10-15 minut. K tomu poslouží místo u topení nebo trouba předehřátá na 50°C

 

 

Po té cca čtvrthodince přidáme vejce, měkčené či rozehřáté máslo, sůl a důkladně vše vhněteme do těsta. Zakryjeme těsto a necháme to kynout na teplém místě dalších 30 až 40 minut.

 

 

25g másla rozpustíme a necháme vychladnout.

Vytvoříme z těsta 12 míčů. Umístíme je na lehce pomoučený vál, potřeme máslem a 15 min. necháme ještě odležet.

 

 

Rozpálíme si tuk

Vytvarujte z každé kuličky těsta s rukama placku, aby na obvodu byl silnější okraj a prostředek zůstal tenký. Prosím, buďte opatrní, aby nedošlo k roztržení těsta uprostřed. Placka by měla mít velikost přibližně 10 až 12 cm. Placky pak na rozpáleném oleji z každé strany cca 1 minutu smažíme do zlatova.

 

 

Hotové Auszogne polijeme třešňovým nebo švestkovým žehourem, ozdobíme kysanou smetanou nebo tvarohem, možno posypat moučkovým cukrem a  nebudou li to konzumovat děti či abstinenti, dám si do žehouru ještě frťánek destilátu. Mňam!!!

 

 

Dobrou chuť a krásný předvánoční čas vám přeje

 

Pavel Čermák, account manager – StylTip