StylTip

Svatomartinská hovězí líčka na víně

Miluji dobré jídlo a vždy, když mám chvilku si rád něco dobrého sám uvařím. Je svatého Martina, svatomartinská husa se dnes připravuje téměř všude a i já měl v úmyslu původně vařit podobný styl. Šel jsem ale v týdnu kolem řeznictví a srdce mne zaplesalo, když na tabuli před obchodem byl nápis „hovězí líčka“. Kupuji 2 kousky cca 1,5 kg.  A plán na sobotní vaření byl jasný. Mám na líčka jednoduchý recept, o který se s vámi rád podělím. Doufám, že si pochutnáte stejně jako já, tak směle do toho. A neseženete-li líčka, mám to vyzkoušené i s hovězí pečení a výsledek je téměř stejný.

Budeme potřebovat tyto suroviny:

Nejprve odstraníme velkou šlachu z líček. Ostrým nožem to jde docela dobře.

Osolíme a opepříme každé líčko

Na větší pánvi rozpálíme olej a zprudka každé líčko zatáhneme, pak odložíme do většího pekáče a dáme do trouby, kterou rozpálíme jen na 140°C. Zkušení kuchaři říkají, že při této teplotě nejlépe povolí kolagen v mase a maso je potom velice jemné, tak se tohoto postupu také držme.

Mrkev a celer nakrájíme na větší kostky a zprudka smažíme na oleji na pánvi po mase do zhnědnutí, přidáme též na větší kostky nakrájenou cibuli a vše dále smažíme. Vůbec nevadí, když se zelenina mírně připálí. 

Nyní zeleninu zalijeme červeným vínem a necháme víno úplně vyvařit, až na pánvi bude vidět jen olej

Směs zeleniny zalijeme vývarem,

přivedeme k varu a vlijeme vše k masu na pekáči v troubě, která se nám mezitím již rozpálila na 140°C. No a při této teplotě pečeme na spodnějším roštu nejméně 3 hodiny. Není li to ještě ono, nejsou li líčka dostatečně měkká a jemná, dobu pečení prodloužíme, líčka můžeme na pekáči obrátit. Zeleninu rozmělníme vidličkou a tím se šťáva hezky zahustí, dle potřeby ještě podlijeme vodou.

Podáváme nejlépe s bramborovou kaší nebo se šťouchaným bramborem.

Mne se dílo povedlo po necelých 4 hodinách a toto přeji i vám.

Dobrou chuť

Váš Pavel Čermák – StylTip, account manager